Yerel seçim maratonu başladı… İmamoğlu yine hedefte… Gözden kaçan ayrıntı: CHP temsilcisi yine suskun

İmamoğlu’nu ‘siyasi yasaklı’ haline getirmek için verilen 2 yıl 7 aylık mahkûmiyet kararına itiraz dosyasını görüşecek hakimler, Hakimler Savcılar Kurulu tarafından görevden alındı. Hakimlerin görevden alınması hakimlik teminatına aykırı bir tasarruf olarak kayıtlara geçti. Ekrem İmamoğlu’nun itirazını değerlendirecek olan hakimlerin görevden alınmasının nedeninin ise İmamoğlu hakkında verilen kararın onaylanmak istenmesi olarak değerlendirildi.

KARARI VEREN HEYETİN CHP’Lİ ÜYESİ VAR

İstinaf hakimlerini görevden alan HSK’nın bir üyesi de CHP kontenjanından seçilen Ömür Topaç. Topaç’tan bu işleme bir itiraz gelmemesi dikkat çekti. Her iki mahkemedeki hakimlerin değiştirilmesine karşı çıkmayan Topaç’ın kararlara muhalefet şerhi dahi koymadığı belirtildi.

Ömür Topaç’ın hemşerisi olduğu dolasıyla Kılıçdaroğlu ve ekibiyle yakın ilişkilerinin bulunduğu öne sürüldü. Topaç’ın ayrıca Külliye ile de ilişkisi olduğu iddialar arasında… İddialara göre CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, parti içerisinde kendisine rakip olarak gördüğü İmamoğlu’nu yargı sopasıyla durdurmaya çalışan AKP’ye bu şekilde yardımcı oluyor.

HÜRREM ELMASÇI NE YAZDI

Odatv yazarı Hürrem Elmasçı, HSK’nın CHP’li üyesi Ömür Topaç’ın İmamoğlu davasındaki ‘duruş’unu daha önce köşesine taşımıştı.

Elmasçı’nın 19 Haziran 2023 tarihli yazısı şöyle:

“CHP’NİN HSK ÜYESİNİN SIRRI”

“HSK’da Adalet Bakanı ve bakan yardımcısı dışında 11 üye bulunuyor. 11 üyenin 4’ünü Cumhurbaşkanı atıyor. Diğer, 7 üye de TBMM’den partilerin önerisiyle seçiliyor.

Yani HSK’da CHP’nin de önerdiği bir isim bulunuyor.

Ömür Topaç…

Ömür Topaç, 2021 yılında seçildi ve halen HSK 1. Dairede görev yapıyor.

Peki bu daire ne iş yapıyor?

Çocuklar sizin için bu yaşta gözlüğümü takıp internet kurdu oldum.

Anlatayım…

HSK 1. Dairesi hakim ve savcılarla ilgili atama kararlarından, kadro dağıtımına, hakim ve savcıların soruşturulmasına kadar en geniş yetkili daire.

Bir yetki daha sadece 1. Daire’nin uhdesinde…

Hâkim ve savcıların görevlerini; kanun ve diğer mevzuata uygun olarak yapıp yapmadıklarına ilişkin denetleme işlemlerini Teftiş Kuruluna yaptırmak.

Hâkim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikâyetleri inceleyip gereğini yapmak.

Bu bilgileri verdikten sonra çocuklar konumuza dönelim…

BU TAYİNE KARAR VEREN KİMDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu yargılayan Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin’in dava devam ederken görev yeri değişti. Hakim bey Samsun’a tayin edildi.

Bahsettim ya o dönem “sürgün” haberleri çıktı ama arkasında ne var kimse sorgulamadı.

Hem de tayin son duruşma öncesi yapıldı…

Hakim Hüseyin Zengin duruşma tarihini verdi ama kararı veremedi…

Daha bitmedi..

Devam edeyim…

Hakim Hüseyin Zengin’in, İstanbul’a tayini daha bir yıl önce çıkmış ve olağanüstü bir durum olmadığı takdirde aynı kentte yani İstanbul’da 8 yıl görev yapma hakkı vardı. Üstelik eşi hamileydi ve doğum da hayli yaklaşmıştı.

Peki bu tayine karar veren kim mi?

Biraz önce söyledim HSK 1. Daire…

Yani, CHP’nin önerdiği üye Ömür Topaç’ın görev yaptığı daire…

Hâkim ve savcılara yönelik nakil yönetmeliği ve koşulları belirli.

Görev süresi dolmadan ya da hakimin talebi olmadan tayin olmuyor.

Açıklanan bir uyumsuzluk ya da görevde başarısızlık yok. Onur ve tarafsızlık ilkesinin sarsılması ya da nüfuz kullanımı ve itibarını sarsacak bir gelişme yok.

Şikayet ve doğal afet de yok.

Mahkemenin idari kararla ortadan kaldırılması gibi bir durum da söz konusu değil.

Yani ortada bir tayin var ama gerekçesi yok.

İlginç değil mi çocuklar…

Devam edeyim…

Bu sıradışı tayin yetmezmiş gibi, tayine tepki gösteren hakim Hüseyin Zengin’in yakın çevresi ve bazı gazetecilere anlattığı olaylar yenilir yutulur cinsten değildi.

İDDİLAR YALANLANMADI

Hâkim Zengin özetle, bu duruşmada İmamoğlu’na ceza çıkması halinde ağır ceza hakimliğine terfi ettirileceğini söylüyor aksi takdirde tayinle tehdit edildiğini belirtiyordu. Bu tehditvari cümlelerin sahibi bir başsavcıydı ve aynı kişi cezanın İstinaf Mahkemesi’nde de onaylanacağını garanti ediyordu.

Bu iddia çok sayıda gazete ve televizyon tarafından haberleştirildi. Tartışma programlarına konu oldu.

Hakim Zengin hiç bir zaman iddiaları yalanlamadı.

Yakın çevresine ‘HSK beni ifadeye çağırsın her şeyi anlatacağım’ demekle yetindi.

HSK 1. Dairesi ise aylarca süren tartışmalara rağmen hakim Hüseyin Zengin’i ne aradı ne de davet etti.

KILIÇDAROĞLU’NUN GİTMEDİĞİ YER HSK

Daire üyesi CHP adayı Ömür Topaç, İmamoğlu davasındaki bu tuhaf durumu gündeme taşımak için hiç çaba sarf etmedi. Kurula, hakimin sorgulanması için tek bir dilekçe ile talepte dahi bulunmadı. Sanki o da bu sıradışı tayinden hiç rahatsız olmuyordu.

Ömür Topaç da CHP liderinin hemşehrisi… Onu, HSK seçimlerinde CHP adayı gösteren de kuşkusuz Sayın Kemal Kılıçdaroğlu. Hal böyle olunca bazı olaylardaki duruşunun da sorgulanması gayet normal.

Bir de Kemal Bey’in duruşu var…

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olmak için Sayın Mansur Yavaş ve Sayın Ekrem İmamoğlu ile yarışırken hayli sansasyonel adımlar atıyordu. İstatistik Kurumu, Merkez Bankası, Et ve Süt Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumların kapısına dayanmış ve hesap soruyordu.

Hatta SADAT’ın kapısına bile gitti. Nerede bir haksızlık, nerede bir yanlışlık varsa oraya gidiyor ve kamuoyunun ilgisini oraya çekiyordu.

Gitmediği yer ise HSK’ydı.

Partisinin belediye başkanının mahkemesi ile ilgili ayyuka çıkan bu kadar olaya rağmen HSK’nın kapısına gitmedi. Sayın İmamoğlu’nun adil yargılandığına inanıyor olsa gerek konuyu da hiç dillendirmedi. Hakim değişikliği sonrası hızlı süren 4 celsede İmamoğlu’na verilen siyasi yasak ve 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası kararında da İstanbul’da değil Almanya’da olmayı tercih etti.

Çocuklar bu kadar yeter.

Gerisi genç gazeteci arkadaşlarımda umarım araştır ve sorarlar…

Ne diyordu ayet: ‘Şüphesiz bunda (hakikatı gören) gözlere sahip olanlar için mutlak bir ibret vardır..”

NE OLMUŞTU

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan davanın dördüncü duruşmasında karar açıklanmıştı. İmamoğlu’na dört yıl bir aya kadar hapis cezası verilmesi ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ‘siyasi yasak’ içeren 53’üncü maddesinin de uygulanmasını istenen davada hâkim, avukatların tüm taleplerini süreyi uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddetti.

Mahkeme, Ekrem İmamoğlu’nu 2 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, İmamoğlu hakkında TCK’nin “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” konusunu içeren 53. maddesinin uygulanmasına da hükmetti. Eğer karar temyizde kesinleşirse Ekrem İmamoğlu belediye başkanlığından alınacak.

İlgili Haberler:

Ekrem İmamoğlu bu haberi okuyunca “vay canına” diyecek… Kurnazlık akıllılık değildir

CHP’de paranın patronu Bülent Kuşoğlu’nun iskambil hobisi beni ilgilendirmez ama… Derin CHP marifetlerini yazmam yurttaşlık borcum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir